https://monkeyman.nl/wp/wp-content/uploads/2019/04/MalfordMilligan_Promo_CreditsFemkeHoogland-kopie-uai-258x145.jpg

Malford Milligan & The Southern Aces


Door zijn krachtige, hese stem en zijn indrukwekkende voorkomen wordt Malford Milligan vaak vergeleken met soul iconen als Otis Redding en Al Green. Als zanger werd Milligan maar liefst 8 keer bekroond tot beste vocalist bij de Austin Music Awards. Als frontman van de band Storyville behaalde hij nationaal grote successen en ook samenwerkingen met de Nederlandse Jack Hustinx (frontman & oprichter Shiner Twins) werden lovend ontvangen; “het beste americana-album van Nederlandse bodem zou wel eens gemaakt kunnen zijn door Jack Hustinx & The Southern Aces. Sterker nog, met Over Yonder kan hij zich zelfs in Texas met de besten meten” – AltCountry (2015). Nu zijn de twee vrienden terug met een nieuw project “Malford Milligan & The Southern Aces” waarbij de sleutelwoorden soulful, rootsy, groovy, stripped-down, intense, organic en intimate zullen zijn…

Geboren als albino in Taylor, Texas op 29 maart 1959, hadden de raciale spanningen in Milligan’s jeugd een dubbele impact. Later in 1981 brak hij zijn studie sociologie aan de University of Texas in Austin af ten gunste van de muziek. Milligan hoopte het studeren een jaar later weer op te kunnen pakken. Het liep allemaal anders…

In deze periode was Milligan regelmatig te vinden in Antone’s (de legendarische bluesclub in Austin) waar hij op de Monday Night Blues Jams opviel. Hij werd dan ook al snel frontman van de lokale band Stick People. Na wat jaren in de regio te hebben gespeeld richtte hij met de ritmesectie van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble de Texaanse all-star band Storyville op, samen met gitaristen David Grissom (John Mellencamp, Joe Ely, Dixie Chicks) en David Holt (Mavericks). De band behaalde grote successen met hun albums “Bluest Eyes” (1994), “A Piece Of Your Soul” (1997) en “Dog Years” (1999). De laatste twee werden uitgebracht door het prestigieuze Atlantic Records. Door deze successen werd Milligan een gewilde sessiezanger en werkte / tourde hij samen met artiesten als Eric Johnson, Marcia Ball, Alejandro Escovedo, Sue Foley, Toni Price, Chris Smither en vele anderen. Ook maakte hij het intense gospel-album “The Gospel According to Austin, Vol.2” . Na deze periode kwam hij in contact met de Nederlandse Jack Hustinx, bekend als frontman en oprichter van de succesvolle band Shiner Twins, waarmee al snel een goede klik ontstond. Samen schreven zij aan het door Hustinx geproduceerde album “Sweet Cherry Soul” dat als The Malford Milligan Band in 2002 uitgebracht werd. Door de jaren heen hebben de twee veel opgetreden in Nederland en in Austin.
De jaren daarna maake Milligan voor langere tijd als frontman en zanger deel uit van The Boneshakers (met Was Not Was gitarist Randy Jacobs), de band van gitarist Greg Koch en recentelijk het MVP project met gitarist Tyrone Vaughan. Met deze bands bracht hij ook meerdere platen uit.
In de tussenliggende jaren zijn Milligan en Hustinx altijd blijven schrijven, de vriendschap resulteerde in 2015 dan ook in een nieuwe samenwerking; Milligan schreef mee en was te horen op het album “Over Yonder” van Jack Hustinx & The Southern Aces. Het album, voor een groot deel opgenomen in Austin, ontving lovende kritieken in verschillende magazines en op websites waaronder Bluesmagazine en AltCountry dat zelfs sprak van “het beste americana-album van Nederlandse bodem zou wel eens gemaakt kunnen zijn door Jack Hustinx & The Southern Aces. Sterker nog, met Over Yonder kan hij zich zelfs in Texas met de besten meten”. Het leidde tot enkele geslaagde tours waarbij het optreden in de Amsterdamse North Sea Jazz Club een absoluut hoogtepunt was.

In 2018 bracht Milligan in samenwerking met Hustinx onder de naam ‘Malford Milligan & The Southern Aces’ het album ‘Life Will Humble You’ uit. Het album kreeg goede kritieken en werd o.a. door the Euro Americana charts uitgeroepen tot album van het jaar. Het succes heeft er mede toe geleid dat Malford Milligan & The Southern Aces dit seizoen onderdeel uitmaakt van Johan Derksen’s theatertour ‘The Sound of The Blues & Americana’. De all-stat band ‘The Southern Aces’ bestaat uit Jack Hustinx (gitaar), Roel Spanjers (piano-orgel-accordeon – o.a. JW Roy en Luther Allison), Eric van Dijsseldonk (lead & slide-gitaar – o.a. Erwin Nijhoff en JW Roy), Fokke de Jong (drums – o.a. Normaal, King Of The World) en Roelof Klijn (bas – o.a. Shiner Twins en Dede Priest).

Privacy Preference Center